ACPI 2.17, ASUS Pundit AH2, AMD X2 3800+; TRAP 000d in SMP

Discussion of ACPI driver (Power management, multi-processor support, PnP)
magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

ACPI 2.17, ASUS Pundit AH2, AMD X2 3800+; TRAP 000d in SMP

Postby magog96 » Thu Feb 15, 2007 17:07

Hi!

I get an TRAP 000d right after the SNAP driver message when eCS 2.0beta3a tries to load the desktop.
This is with the old ACPI driver v2.16!!!

ACPI.PSD parameters tested:
/APIC /SMP
/APIC /SMP /TMR

Kernel is 14.103a_SMP
ASUS Pundit P1-AH2 (Board is a M2N8L-P1-AH2...)
North Bridge: nVidia Crush 51PV
South Bridge: nVidia MCP 51
(the Crush chipset is nForce 4 based)


If I run it only with the /ACPI flag it's working.


Here is the TRAP dump:
==================================
TRAP 000d ERRCD=0283 ERACC=10f2 ERLIM=00010fff CPU=01
EAX=000000fe EBX=f9027c9a ECX=00000002 EDX=ffdc543c
ESI=ffdc543e EDI=ffdc53fb EBP=0000526a FLG=00010246
CS:EIP=0100:000004f4 CSACC=009b CSLIM=000085bf
SS:ESP=1530:000051e8 SSACC=1097 SSLIM=00004587
DS=0b00 DSACC=00f3 DSLIM=0000a606 CR0=8001003b
ES=0160 ESACC=c0f3 ESLIM=ffffffff CR2=f902d000
FS=0000 FSACC=**** FSLIM=********
GS=0000 GSACC=**** GSLIM=********

The system detected an internal processing error at
location ##0168:fff0f667 - 000f:e667.
60000, 9084

0786090f
Internal revision 14.103a_SMP

The system is stopped. Record all....[you know the rest]
==================================

EDIT1: added chipset and motherboard info...testing ACPI 2.17 now
EDIT2: fixed parameter and driver name (copy from brain 1.0 was not correct; CONFIG.SYS was correct)
EDIT3: changed subject to "ACPI 2.17 ..."
Last edited by magog96 on Thu Feb 15, 2007 19:41, edited 3 times in total.
Kind regards,
Juergen Ulbts

User avatar
Eugene Gorbunoff
Site Admin
Posts: 685
Joined: Sat Apr 09, 2005 11:18
Location: St.Petersburg, Russia

Postby Eugene Gorbunoff » Thu Feb 15, 2007 17:25

there is /APIC switch, forget about /ACPI

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Thu Feb 15, 2007 18:04

Hi Eugene!
Eugene Gorbunoff wrote:there is /APIC switch, forget about /ACPI

Sorry, messed up driver name and parameter. Fixed it above.

First test with ACPI driver v2.17 doesn't fix my problem.
I verified it's really 2.17! :)

I get the exact same TRAP dump as with v2.16!
TRAP with /APIC /SMP and no TRAP with /APIC only

EDIT1: Tried SMP Kernel 14.104 which still produces the same TRAP screen!

Any suggestions? Next ACPICA or how it is called?
I may also disable the SNAP driver on the next test round.
Kind regards,

Juergen Ulbts

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Fri Feb 16, 2007 19:24

Ok, another update...

I tried to boot with /PIC /SMP where I get a little bit further.
Here I get a lockup when PMSHELL begins to load the desktop.
The 'orange' background color is already shown but then there is no more progress (no backup of desktop (XWP), no icons,...). The only thing I seen beside the background is the mouse cursor.

Still ACPI v2.17 and 14.104a_SMP Kernel!
ASUS hasn't released newer BIOS Version for the Pundit AH2 barebones.
The current one is still the first release.
Kind regards,

Juergen Ulbts

User avatar
Eugene Gorbunoff
Site Admin
Posts: 685
Joined: Sat Apr 09, 2005 11:18
Location: St.Petersburg, Russia

Postby Eugene Gorbunoff » Fri Feb 16, 2007 20:18

btw,
* NVidia chipset, X2 => you must use /SMP /APIC
* if using Bootable JFS, and system stops at PMSHELL or at network driver then chkdsk x: /f
* disable all unneccesary devices (audio, usb,..)

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Fri Feb 16, 2007 20:59

Eugene Gorbunoff wrote:btw,
* NVidia chipset, X2 => you must use /SMP /APIC
* if using Bootable JFS, and system stops at PMSHELL or at network driver then chkdsk x: /f
* disable all unneccesary devices (audio, usb,..)


I've already done that:
-/SMP /APIC ---> CRASH loading PMSHELL after SNAP screen
Uninstalled SNAP and moved to standard VGA in the meantime ---> CRASH loading PMSHELL

[UPDATE]
Just did another test with /APIC /SMP (without SNAP) and it's working
I was able to boot to the desktop. USB Keyboard is working, but mouse (AMOUSE-USB) is dead.

-Did chkdsk c: /f from CD changed to /PIC /SMP
---> system stops at PMSHELL as described above....


-I can disable UNIAUD and maybe some other drivers but I need USB (for Keyboard and Mouse).

I've not yet used /FS as parameter, maybe this also helps.
Last edited by magog96 on Fri Feb 16, 2007 21:12, edited 2 times in total.
Kind regards,

Juergen Ulbts

User avatar
Eugene Gorbunoff
Site Admin
Posts: 685
Joined: Sat Apr 09, 2005 11:18
Location: St.Petersburg, Russia

Postby Eugene Gorbunoff » Fri Feb 16, 2007 21:06

while starting SMP:
* disable Audio,
* use PS/2, not USB.
* disable network adapter

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Fri Feb 16, 2007 21:30

Eugene Gorbunoff wrote:while starting SMP:
* disable Audio,
* use PS/2, not USB.
* disable network adapter


Hi Eugene,
thank you for your fast replies.

I did another test with disabled UNIAUD and IBM's NULL NDIS driver.
ACPI.PSD /APIC /SMP /TMR
While it did work without /TMR on the previous boot, with the parameter it doesn't work. PMSHELL lockup. The USB mouse works for about 4 seconds until the lockup takes place.
eCS 2.0 is installed with Bootable JFS.

I've now booted from the CD and run a chkdsk c: /f on drive C!
After that I'll try booting from the harddrive again with /APIC /SMP (so I only remove /TMR).

After that I'll again try SNAP but my registrated copy and not the version shipped with eCS 2.0 Beta3a.

Then I swith to PS/2 devices and also disable USB.
I've already disabled most of the other drivers.
Kind regards,

Juergen Ulbts

User avatar
Eugene Gorbunoff
Site Admin
Posts: 685
Joined: Sat Apr 09, 2005 11:18
Location: St.Petersburg, Russia

Postby Eugene Gorbunoff » Fri Feb 16, 2007 21:49

OK, so you can boot.
1) now install SNAP
2) then update USB drivers, if using AMouse then update AMouse - read ACPI-SMP-DRV, pay attention to /CD switch
3) then check Peer, enable networking

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Fri Feb 16, 2007 22:07

Ok, booting again with /APIC /SMP which seems work now (don't know yet if it's because I deinstalled SNAP but currently it looks that way).
I enabled the APM.ADD driver v1.09! It's still working (I've not yet re-installed SNAP). :)

[Update01]: Installed AMOUSE 2.7.0.9 and it's working
[Update02]: Re-Installed SNAP 3.1.8 (full-version; registrated) and it's still working
It's an onboard nVidia GeForce 61x0 (x= 5 or 0 - not sure) which is only running in VESA VBE 3.0 mode.
Kind regards,

Juergen Ulbts

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Tue Feb 27, 2007 01:00

The problem with the TRAP when PMSHELL.EXE is loaded is definitely caused by IBMs MOUSE.SYS and USBMOUSE.

If you install AMOUSE you can use /SMP /TMR and it's no longer crashing.
Kind regards,

Juergen Ulbts

Alan Beagley
Posts: 67
Joined: Wed Jul 26, 2006 02:06

Postby Alan Beagley » Tue Feb 27, 2007 02:26

magog96 wrote:The problem with the TRAP when PMSHELL.EXE is loaded is definitely caused by IBMs MOUSE.SYS and USBMOUSE.

If you install AMOUSE you can use /SMP /TMR and it's no longer crashing.

I think you may be right -- especially wrt USBMOUSE.SYS: I have just tried to get eCS 2.0 Beta 4 working in SMP mode on my A8N-E dual-core system and found that the only way to avoid that Trap (or sometimes a frozen desktop instead) is to use the "fixed" version of USBMOUSE.SYS that comes from the AMouse people. I haven't even tried installing AMouse there yet, just the updated USBMOUSE.SYS driver.
Alan

magog96
Posts: 39
Joined: Mon Sep 18, 2006 10:34
Location: Germany
Contact:

Postby magog96 » Tue Feb 27, 2007 12:55

Alan Beagley wrote:I think you may be right -- especially wrt USBMOUSE.SYS: I have just tried to get eCS 2.0 Beta 4 working in SMP mode on my A8N-E dual-core system and found that the only way to avoid that Trap (or sometimes a frozen desktop instead) is to use the "fixed" version of USBMOUSE.SYS that comes from the AMouse people. I haven't even tried installing AMouse there yet, just the updated USBMOUSE.SYS driver.


Hi Alan!

Yes my last test was also with eCS 2.0 Beta 4 and with the special "ACPI for Athlon64 X2" option I had a frozen desktop. With the next installation run I only enabled ACPI (my optional '/APIC' parameter got lost or was ignored by the setup).

After everything was installed I tried different settings.
With AMOUSE I was finally able to use "/SMP" on the ACPI.PSD without the 000d TRAP in CPU01.
Kind regards,

Juergen Ulbts


Return to “ACPI for eComStation”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron